Dominikai Köztársaság - fehér homokos part és életigenlő hangulat a karibi szigeten

A sokat látott turista is tanulhat a dominikaiak pozitív életfelfogásából.
Dominikai Köztársaság - Fehér homokos part és életigenlő hangulat a karibi szigeten

Egyedülálló történelmével a Dominikai Köztársaság a nyugati civilizáció egyik bölcsőjének számít. A sziget csodás természeti adottságai, fehér homokos óceánpartja és szívélyes lakói évről évre turisták millióit vonzzák a Karib-térségbe.

A gimnáziumból mindannyiunk által ismert tények szerint Kolumbusz Kristóf 1492 decemberében szállt partra a szigeten. A helyiség eredeti lakói, a tainók eleinte nagy lelkesedéssel fogadták az európaiakat, viszont ez nem tartott sokáig, hiszen a spanyolok rabszolgasorba verték az őslakosok nagy részét, mindemellett az eddig elzártan élő kultúra képviselői százával haltak meg a felfedezők által behurcolt ismeretlen betegségekben.

Mindenesetre a felfedezést követően a sziget és fővárosa, Santo Domingo innentől évtizedeken át az újvilági spanyol hatalom főhadiszállásaként szolgált, egészen az azték és inka birodalmak felfedezéséig. A spanyolok ekkor ráuntak a területre, és Hispaniola szigetének egy részét (a mai Haitit) Franciaországnak adományozták. A 18. században meghozott döntés a mai napig érezteti hatását, hiszen jelenleg Haiti a sziget nyugati oldalának harmadát, míg a Dominikai Köztársaság a keleti kétharmadot teszi ki.

A képen égbolt, kültéri, kastély látható

Automatikusan generált leírás

A dominikaiakra is érvényes az a trópusi országokra jellemző felfogás, miszerint mindenre van idő. Lassú munkavégzésük ellenére nehéz haragudni a helyiekre, hiszen a megerőltető fizikai munkálatok közben is vidámak: gyakran énekelnek és táncolnak nap közben. Ez a hozzáállás egyébként szintén a hódítás korszakából származik: a rabszolgasorba szorított helyiek ezzel a módszerrel élték túl a sokszor embertelen körülményeket. Életigenlésük és jókedvük egyébként figyelemre méltó, tekintve, hogy napjainkban is igen nagy a munkanélküliség és a jövedelemegyenlőtlenség az országban. A turizmuson kívül a legtöbben vagy a mezőgazdaságban, különböző ültetvényeken dolgoznak, esetleg a kereskedelemben helyezkednek el. Apropó, mezőgazdaság: a Dominikai Köztársaságban leggyakrabban cukornádat, a kisebb birtokokon kakaót, dohányt és trópusi gyümölcsöket termesztenek.

A képen égbolt, víz, kültéri, természet látható

Automatikusan generált leírás

Érdekes módon (a megfelelő klíma ellenére) a kávé nem az ország sajátja, így csalódni fog az, aki a kávéfogyasztás öröméért látogat el a szigetre. Érdemes viszont megkóstolni a helyi banánt, ananászt és dinnyét: az őshonos dominikai gyümölcsök kárpótolhatnak minket a koffein-hiányért. Egyéb szempontból viszont ne számítsunk világrengető gasztronómiai élményekre, ugyanis a rengeteg kultúra (spanyol, afrikai, amerikai) keveredésének köszönhetően teljes káosz uralkodik az ország konyháiban, már ami a vacsorát illeti.

Ugyan a gasztronómiai felhozatal hagy némi kívánnivalót maga után, annál több élményt szívhatunk magunkba a Dominikai Köztársaságban. Punta Cana turisztikai szempontból egyértelműen az ország gyöngyszeme. A térségben helyezkedik el a Skape Park kirándulóhely, a festői Saona-sziget és az „Ojos Indígenas” Ökológiai Park és Rezervátum is.

A dominikai élményekről, kiruccanási lehetőségekről bővebben a Colore.hu oldalán olvashatnak.

Kapcsolódó cikkek

Constance Belle Mare Plage - Mauritius hotel, szálloda ajánló - utazás télből a nyárba

Sütkérezz úgy, mint a sztárok: irány Mauritius

Ha olyan pihenésre vágysz, mint a sztárok, akkor a legjobb választás Mauritius szigete lesz.

Four Seasons Seychelles - természetet megidéző hotel a Seyhelle-szigeteken - Desroches

A 2. Four Seasons a Seychelle-szigeteken

A Desroches-szigeten található Four Seasons Resort Seychelles az egyik legmodernebb szálláshely a szigeten.

A mexikói utak kihagyhatatlan látnivalói

A mexikói utak kihagyhatatlan látnivalói

Egy Mexikó utazás annyi élményt és látnivalót kínál, hogy igazán nehéz számba venni őket. Kezdjük talán azzal, hogy az ország legszebb arcát pont akkor mutatja, amikor nálunk a legkellemetlenebb az időjárás.