Szexizmus vagy művészet?

A Manchester Art Gallery leakaszt a falról egy meztelen nőket ábrázoló festményt.
Sonia Boyce botrányos festménye

„Hülasz és a nimfák” az a festmény, amely heves vitát váltott ki: Egy manchesteri múzeumban eltávolítottak egy meztelen nőket ábrázoló festményt. A kritikusok felháborodtak.

Az angol mester, John William Waterhouse festményén látható a görög harcos, Hülasz: A jóképű ifjút hét meztelen nő rajongással veszi körül. Hogy mi történik nemsokára, azt csak finoman érezteti a kép. De a kép neve már több sugallatot ad a kép értelmezésére: Amikor 1896-ban a művész befejezte a képet, így nevezte el a jelenetet: „Hülasz és a nimfák”.

A nők ilyen ábrázolása miatt távolította el átmenetileg a Manchester Art Gallery ezt a képet a kiállításáról. A múzeum egy vitát akar indítani a művészetben fellelhető szexizmusról. Arról, hogy miként kezeljék azokat a képeket, amelyek nőket, mint férfiak lehetséges szextárgyait ábrázolják.

A kritikusok a múzeumot cenzúrázással vádolják

A múzeum közölte, hogy a festmény eltávolítása ideiglenes, és egy független művészeti performansz része, amelyet részben a #Me Too vita indított el.

Ahol korábban a festmény volt a falon, a látogatóknak most lehetőségük van arra, hogy felhelyezzenek egy cédulát, amelyen hozzászólhatnak a vitához. De nem mindenkit lelkesít a múzeumnak ez az akciója.


„Veszélyes precedens a művészetekre nézve”

Michael Browne művész veszélyes precedensről beszél más művészeti művekre nézve. A Twitteren a #MAGSoniaBoyce címen egy vita folyik a művészetekben levő cenzúráról és a képek tartalmáról.

Szeptemberben újra visszakerül a kép a helyére. Addig a múzeum látogatóinak meg kell elégedniük az interneten található fotóval a „Hülasz és a nimfák” című képről. Ugyanis még a múzeum boltjából is eltávolították a kép fotóját.

Ha Manchesterbe látogatnánk megnézni a képet, itt foglalhatunk szállást.

Kapcsolódó cikkek

Veli Losinj - Horvátország

Veli Losinj, a meghitt mediterrán édenkert

Ha az Adriára vágyunk, akkor tervezzük a nyaralást Veli Losinjba.

Európai vadászhelyszínek - Magyarország varázsa a vadászok számára

Európai vadászhelyszínek - Magyarország varázsa a vadászok számára

Magyarország gazdag történelmi hagyományokkal és változatos természeti környezettel büszkélkedik, amelyek egyaránt vonzóvá teszik az ide látogatókat és a vadászokat.

Spanyolországi látnivalók

Spanyolországi látnivalók

Spanyolország számos vonzó tulajdonsággal rendelkezik, amelyek miatt érdemes turistaként ellátogatni ebbe a gyönyörű országba.