Nagy-Britannia

Manapság az Egyesült Királyságba utazni érdemesebb, mint valaha is volt. Azért, hogy profitáljunk a brexit-szavazás utáni angol font helyzetéből, hogy mutassuk az európai szolidaritást – vagy hogy élvezzük a tipikus briteket, amilyenekkel sehol másutt nem találkozhatunk. Pár tipp, amiért érdemes odalátogatni.
Tippek Nagy-Britanniához

1. Wales-ben található egy nagyon híres helység 3000 lakossal, melynek neve: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Európában ez a leghosszabb helységnév, mely 58 betűből áll.

2. Miért nem utazunk manapság légpárnás hajóval? Angliában még működik az 50-es évek technológiája. A világon az utolsó légpárnás hajójárat Portsmouth és Wight-sziget között közlekedik. Ezen a nyáron a hajóflotta két vadonatúj hajóval bővült – stílusosan az oldalán az angol zászló színeivel díszítve.

3. A legjobb indiai ételek, Indián kívül, Nagy-Britanniában vannak – garantáltan „Delhy belly” nélkül (ahogy a britek elegánsan a hasmenést nevezik).

4. A Brit-szigetek között van egy, amelyet nem igazán érint a brexit, mivel soha nem is volt része az EU-nak, és nem is szavaztak: Ez az Ír-tengerben fekvő Man-sziget. Hivatalosan nem része az Egyesült Királyságnak, de a brit korona alá tartozik. A londoni parlamenttől független, saját parlamentje hozza a törvényeket. Például a hivatalos angol nyelv mellett a régi kelta eredetű manx nyelvet is hivatalos nyelvvé nyilvánították, a szigetet valóságos adóparadicsommá tették, és a legtöbb úton megszüntették a sebességkorlátozást. Így az állandóan zöld vidéken még a gyorsabb utazást is lehet élvezni, és így gyorsan el lehet jutni olyan helyekre is, ahol a füstölt hering készül, és természetesen meg is lehet kóstolni.

5. Birminghamben felépült a Mecanoo holland építőipari cég tervezésével, a 400 000 könyvet tartalmazó, látványos külsejű modern Birminghami Könyvtár, ami London mellett a leglátogatottabb turistahellyé fejlődött. Az emeleten a faburkolatú Shakespeare emlékszobában az egész brit királyság legnagyobb Shakespeare-gyűjteménye található, és ezen kívül innen nagyszerű kilátás van a „Black Country” nevezetű híres angliai iparvidékre.

6. A hagyományos angol pub-ok lassan sajnos eltűnnek, így ahol még megvan, feltétlenül be kell térni egy kis kocsmázásra. A falvakban mindig a templommal szemben volt a pub.

7. Némi gyakorlattal meg lehet szokni az enyhén keserű barna angol sört (Brown Ale). Állítólag azért van benne olyan kevés széndioxid, hogy többet lehessen belőle inni.

8. Július 8. óta a briteknek van egy új hetilapjuk, a „The New European” – okos, kritikus, szórakoztató és Európa-párti. Az új lap az újságárusoknál 2 fontba kerül.

9. Londonban az égbe törő üvegtornyok ellenpólusaként egyre inkább figyelünk a háború után épült betonépületekre. Érdemes megnézni ezeket a régi közönséges épületeket, mielőtt lecserélik új közönséges épületekre. Jellegzetes példa a háború után épült betonépítmények brutalitásásra a londoni Barbican Kultúrközpont (Kulturzentrum The Barbican) és a londoni Nemzeti Színház (National Theatre).

10. A grime egy brit zenei stílus, hasonló a hip-hop-hoz. Érdemes résztvenni egy ilyen zenei bulin, ahol valamelyik híres repper vagy énekes szerepel, mint például Skepta, Lethal Bizzle vagy Dizzie Rascal.

11. Itt olyan zenéket lehet fölfedezni, amiről nem is hittük volna, hogy ilyen is van. A Rough Trade lemezbolthálózat 40 éve a világ egyik legnagyobb választékot nyújtó lemezkereskedése. Kelet-Londonban, a Brick Lane negyedben levő fióküzlet nem egy hagyományos lemezbolt, inkább egy úgynevezett concept-store (olyan üzlet, amelynek a működését valamilyen koncepció alapján alakítják ki) – ahol fotófelszerelések, kávéház is van, és zenei műsorokat is tartanak.

12. Az Aston Martin DB2-től a legelső Land Rover-ig mintegy 300 kiállított tárgy van a Gaydon/Warwickshire-ben található British Motor Museumban, itt van a világ legnagyobb gyűjteménye a „Made in the UK” autókból. Sajnos azonban az öreg darabokkal már nem tud a látogató körbeutazni.

13. Londonban a Temze déli partján fekvő Lambeth városnegyed lakosai újabban Republic of Lambeth-nek nevezik a környéküket. Itt a lakosok 78,6 százaléka a bennmaradás mellett szavazott a brexit-voksoláskor – ez a legmagasabb érték volt az egész szigeten. De nemcsak ezért érdemes ellátogatni oda, ugyanis van ott néhány nevezetesség is, például a London Eye, a National Theatre vagy a Florence-Nightingale-Museum.

14. A James Bond által is nagyra tartott egyik legrégebbi brit parfümgyártó céget, a Florist 1730-ban alapították Londonban, a Jermyn Street 89-ben. A 007-es ügynök, James Bond kitalálója, Ian Fleming törzsvásárlójuk volt. A kedvenc kölnije az 1955-ben piacra került, narancs és levendula illatot is tartalmazó Eau de Toilette No. 89 volt.

15. Európa leghíresebb, hosszú évek óta emlegetett szörnyével, Nessie-vel még senki nem találkozott, annak ellenére, hogy évente egymillió turista keresi fel a feltételezett lakóhelyét, Loch Nesst.

16. Nessie feltételezett lényét is bemutatja a londoni Natural History Museum (Természettudományi Múzeum). Különösen érdekes az itt kiállított Tyrannosaurus rex dinoszaurusz-model, továbbá egy emberszerűen viselkedő robot, amelyik a látogatók után megy, és kiabál. Így érdekes a tudomány.

17. Az angolok a legudvariasabbak a világon és emellett szívderítő humorérzékük van. Egy tetovált buszsofőr meséli egy szigorú hölgynek: Egy ember egy tömött sorban áll, és mindenért bocsánatot kér: „Pardon kedves, elnézést, a lábam az Öné alatt van.”

18. Nem kell a Karib-szigetekre repülni ahhoz, hogy hófehér tengerpartot élvezhessünk pálmafákkal. Elég elmenni az angliai Cornwallba. Ott átlagosan többet süt a nap, és kevesebbet esik, mint az ország többi részében.

19. A legszebb nevű nagy sebességű vonat természetesen az Eurostar, amellyel Párisból vagy Brüsszelből kényelmesen és gyorsan lehet a La Manche-csatorna alatt, a Csalagúton (Csatorna-alagúton) keresztül Londonba utazni. A britek Channel Tunnelnek nevezik ezt az alagutat.

20. A brit Liverpoolban évtizedeken át haldoklott az ipar. Aztán jött az EU, és 1994 meg 2013 között 1,5 milliárd eurót pumpált a tönkrement munkásvárosba és környékébe. Ennek következtében Liverpool fölépült a romjaiból: Jelenleg örömmel látogatnak oda az építészet kedvelői, a Beatles-rajongók zarándokhelye, vagyis a kultur-turizmus reményteljes helye. Mostanig Európa-barát hangulat volt ott, mindazonáltal a liverpooliak 51,4 százaléka szavazott a brexit ellen.

21. A britek a brexit-szavazással nem vesztették el fekete humorukat. Egy twittelő például ezt tette közzé: A következő James Bond film egyetlen jelenetből fog állni – a 007-es ügynök Franciaországban két órát várakozik az útlevél-ellenőrzésnél. Egy másik egy 1 fontos pénz fotóját mutatta, és ezt írta mellé: Találtam 90 pennyt.

22. Anglia, Skócia és Wales között 3500 kilométer hosszú vízi út van. Ezt eredetileg áruszállításra használták. Kedvtelésből ma is végig lehet hajókázni a több száz éves keskeny vízi úton (szűk hajókkal). Egy jó dolog biztos van benne: Nincs szükség vezetői engedélyre.

23. A Glastonbury fesztivál példátlan szócsatába fulladt a brexit árnyékában. A szezon legizgalmasabb koncerteseményei még hátravannak, köztük a Reading fesztivál és a Bestival nevezetű fesztivál a Wight-szigeten.

24. Az angol első osztályú bajnokságon (Premier League), amikor az Arsenal London a hazai pályán játszik, simán el lehet adni 100 000 jegyet, viszont a szűk menekülési utak miatt a nézőhelyek számának felső korlátját 60 000-ben állapították meg. Így nincs a világon még egy olyan stadion, ahol olyan kényelmesek lennének az ülések, mint az Emirates Stadium-ban.

25. Érdemes ellátogatni Észak-Írországba is. Először is, mert az észak-írek Európa mellett szavaztak, másodszor, mert a táj annyira varázslatos és érintetlen, amihez fogható alig van még az Egyesült Királyságban. Nem véletlen, hogy a Trónok harcának (Game of Thrones) nagy részét itt forgatták.

26. A britek lerombolták az Európa felé vezető hidat. Mindeközben mesterei a hídépítés művészetének. A legszebb példa Bristolban a Clifton függőhíd (Clifton Suspension Bridge), egyébként öngyilkosok hídjának is nevezik. Egy másik Edinburghtól nyugatra a Forth Bridge, ez egy acél alapanyagú vasúti híd a Firth of Forth öböl felett. A Firth of Forth öböl felett évekkel ezelőtt egy másik új híd is épült, EU-s támogatással.

27. Hadrianus fala (Hadrianswall) a római korban épült kőfal az angol-skót határon. A kőfal maradványait érdemes megnézni. Menjünk el ide addig, amíg határellenőrzés nélkül lehet odamenni.

28. Aki meg akarja érteni az észak-írországi konfliktust, annak meg kell néznie Belfastban a falfestményeket (murals). Mozgalmi eseményekkel kapcsolatos képeket láthatunk, például az IRA-tag Bobby Sands arcát, aki 1981-ben éhségsztrájkolt, mivel a britek megtagadták tőle a politikai fogoly státusát. A falfestők nem tudnak konfliktusokat megoldani, de figyelemfölhívók és emlékállítók egyszerre. A brexitre vonatkozó falfestményeket még nem láttunk, de lesz még.

29. Teljes angol reggeli: Legalább két tükörtojás pirítóssal, hozzá szalonna, barna szósz, kolbász, grillezett paradicsom, sült bab és gomba. Aki ezt megeszi, annak van ereje meghódítani a világot, és Európától sem kell tartania. Talán nem lett volna brexit, ha kevesebb angol ember kezdi a napot ilyen reggelivel?

30. Ami a németeknek a müzli, az angoloknak a zabkása (porridge) – ez az egészséges alternatívája a „full English breakfast”-nek, ezt ízesíthetik még gyümölccsel, mazsolával, dióval, mogyoróval, fahéjjal, cukorral, juharsziruppal, mézzel. London bizonyos negyedeiben vannak porridge-kávéházak, ahol forró kását szolgálnak fel, esetenként valamilyen különleges ízesítéssel, például goji bogyóval.

31. Észak-Írországban nemigen esznek full English breakfastet. Az észak-íreknek saját reggelijük van, az Ulster Fry, ami krumplis kenyeret, véres és májas hurkát tartalmaz. Más, mint az angol, de nem kevésbé tartalmas.

32. A lélegzetelállító meredek tengerpartok a szigeteken mindenütt látványos panorámát nyújtanak, mint amilyeneket a Rosamunde Pilcher filmekben látunk. Egyedülálló a Wales Coast Path, ez egy 1400 km hosszú, összefüggő gyalogút, amely Wales-et határoló teljes tengerparton végighalad. Ez az út magába foglalja Pembrokeshire tengerpartját is Dél-nyugat Wales-ben, ami a világ egyik legszebb partvidéke.

33. A Fish & Chips sehol a világon nem olyan jó, mint Nagy-Britanniában. A hal friss, a sült krumpli igazi burgonyából van – és újabban ennek a nemzeti eledelnek van bio-változata is.

34. Nem kérdés, hogy a skót Single Malt a világ legjobb whiskyje. Szentségtörés lenne ezt nem a valódi helyén élvezni – viharos esős időben, egy nyitott kandalló tüze mellett.

35. Két tanú, útlevél és születési anyakönyvi kivonat birtokában Nagy-Britanniában a németeknek igazán könnyű összeházasodni. Kétheti ott-tartózkodás után egy pár az anyakönyvi hivatalhoz fordulhat, és engedélyt kérhet a házasságkötésre. Ezt 1 nap múlva már meg is kaphatják. Egyetlen előfeltétel van csak, az illető hivatal körzetében kell lakniuk legalább 15 napja.

36. 50 ország 300 modern művészének 800 művét ingyen lehet megnézni, ez csak Londonban lehetséges, mégpedig a Tate Modernben. Június óta van egy új szárny, a Switch House. A tízedik emeletről grandiózus körkilátás nyílik, hasonló, mint a London Eye óriáskerékről – és ez is ingyen.

37. Egy igazi shopping-királynő csak egy helyen lehet boldog: Londonban. Mivel itt nincsenek törvényesen előírt nyitva tartási időpontok. Ez egész Nagy-Britanniára érvényes, és a Temze mentén található elegáns áruházakra is (Harrods, Selfridges, Harvey Nichols, Fortnum and Mason).

38. Colin Firth, Daniel Craig, Ewan McGregor – brit színészeket Londonban az utcán meglátni gyerekjáték. Csak be kell ülni például a Margaret Streeten egy kávéházba, és figyelni az utcát. A brit színészek gyakran feltűnnek azon helyek közelében, ahol a nagyobb filmügynökségek, mint például a Hamilton Hodell, Universal, Curtis Brown székelnek.

39. A világ legrégibb, és emiatt a leghíresebb kalapboltja a Lock & Co, amely 1676 óta Londonban található. Itt árulták először a Bowlert, a legbritebb kalapot.

40. Scouse (Liverpool), geordie (Newcastle), brum (Birmingham) vagy cockney (London): az angol nyelv különböző dialektusai, amelyek térfásan vagy szexisen is hangozhatnak, és a németek bizony az átlagos iskolai angoljukkal semmit nem értenek.

41. Tolkiens „A gyűrűk ura” című regényében is szó van vadromantikus walesi várakról. Ezek az anglo-normann erődítmények egyedülállók. Ilyen Kidwelly vára is. Ez az egyik legjobban megmaradt és sok harcot megélt vár. William Turner festményen örökítette meg, és a Monthy Python társulat Gyalog galopp című filmjében is megjelenik a dél-walesi Kidwelly vár.

42. Tenby, Nairn, Brighton, Whitby, Lyme Regis, Torquay – ezek mind festői szépségű brit tengerparti helyek. Ezt a felsorolást vég nélkül lehetne folytatni. Ezek az elmúlt idők báját összekötik a modern idők menő helyeivel.

43. Anglia kertjei világhírűek, és gyakran szolgálnak például. Álomszép London legnagyobb királyi parkja Richmondban: 180 éves, tíz négyzetkilométer nagyságú, több száz dám- és gímszarvas él benne. A park legszebb része az Isabella plantation, ahol rododendronok, azáleák, kaméliák, magnóliák pompáznak.

44. Világ szerte a brit kutyatartási kultúra a „leghaladóbb.” Ebbe beleértik, hogy a tengerparti gyalogutakon, például Pembrokeshire-ben vannak bizonyos korlátozások a kutyások számára, és azt is, hogy Brightonban ünnepélyes kutyaesküvőt is tartanak.

45. A leghíresebb álló kövek alkotják a Stonehenge-t. De még nagyon sok, körülbelül 120 ilyen képződmény van az egész országban. Érdemes megnézni ezeket: Ystradfellte mellett Walesben a Maen Madoc, és Angliában a bronzkori Scorhill, amely kövekből álló kör.

46. A londoni Hyde-parkban nagyon ismert hely a Speakers’ Corner (szónokok sarka). Itt 1872 óta minden előzetes bejelentés nélkül, és bármilyen témában – kivéve a királyi famíliát – lehet előadást tartani.

47. Végül ajánlunk egy utazást abba a szavazókörzetbe, ahol 96 százalékban, határozottan az EU-ban maradás mellett szavaztak, bár földrajzilag nem tartozik Nagy-Britannához. Ez Gibraltár. Érdemes ott vakációzni, nemcsak politikai alapon. Az időjárás jobb, mint a brit szigeteken. Ott is jobb oldali közlekedés van, akárcsak nálunk, nincs értéktöbbletadó, és a nézőpontjuknak nagyon ígéretes nevet adhatunk: európai nézőpont.

Kapcsolódó cikkek

Bali legújabb vendégváró kincse: Como Uma Canggu hotel

Egy új hotel Balin: Como Uma Canggu

2018-ban nyílt Balin a Como Uma Canggu nevű szálloda .

Tippek Nagy-Britanniához

Nagy-Britannia

Manapság az Egyesült Királyságba utazni érdemesebb, mint valaha is volt.

Trónok Harca-hotel

Bemutatjuk az első Trónok Harca-hotelt

Az első Trónok harca témájú hotel A finnországi Kittila városában található.